Kunskapsförhandlingen av adoptivbarnhandeln

I den här studien undersöker jag representationer av adoptioner från Sri Lanka till Sverige i svenska nyhetstidningar under åren 1970-2019. Hur har det talats om adoptioner från Sri Lanka till Sverige i svenska nyhetstidningar? Vilka aktörer har kommit till tals? Hur har adoptionshistorier från adopterade från Sri Lanka framställts? I fokus står förhandlingen av kunskap om handeln med adoptivbarn från Sri Lanka till Sverige som kan ses i de diskurser om tillvägagångssätt för att genomföra adoptioner från Sri Lanka vilka har tävlat med varandra om att vinna läsares ställningstagande för den ena eller den andra diskursen.

Då den tidigare forskningen av mediamaterial som berör adoptioner och adopterade kan ses begränsad är ett syfte med denna studie att bredda forskningen om representationer av adoptioner från Sri Lanka till Sverige och adopterade från Sri Lanka. Studien grundar sig i mer än 300 artiklar ur svenska nyhetstidningar och rapporteringar om adoptioner från Sri Lanka till Sverige i tidskriften Sydasien samt arkivmaterial.

Generellt sett har mellanhänder eller alla aktörer som har bidragit till att srilankesiska barn förmedlades från sina föräldrar i ursprungslandet till utländska adoptivföräldrar spelat en betydande roll i förhandlingen bland annat genom att förlika olika narrativ som passade in i skilda aktörers perspektiv på sakernas ordning i adoptionssammanhang. Även om kritik har framförts mot adoptioner som grundar sig i ett kommoditetstänkande över åren verkar medkänsla med adoptivföräldrar ha dominerat perspektiv på adoptionstransaktioner.

Mitt huvudsakliga argument är att ett transnationellt grupptänkande uppstod under den intensiva adoptionsaktiviteten åren 1970-1995 som involverade en kunskapsresistens mot representationer av fakta i svenska nyhetstidningar om handeln med srilankesiska adoptivbarn vilket bidrog till att Sverige blev ett av världens största mottagarländer av adopterade från Sri Lanka.

Keywords: representationer, adoptioner från Sri Lanka till Sverige, svenska nyhetstidningar, mellanhänder, grupptänkande

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.